Get Adobe Flash player

A turisztikai projektünkről

 

 

Folyamatosan dolgozunk a Dunai parti üdülőterületünkre alapozott turisztikai projektünkön, bár az elmúlt időszakban főként a lassú, kevésbé látványos munkarészek kezdődtek meg.

 

 

 

 

Örömhír, hogy miközben a Duna Dráva Vendégház reklám nélkül nyitott meg július hónapban, egyre szebb foglalási adatokat hoz, és már jövőre is több visszatérő csoportjuk van. A Veránka szigeti szálloda két hónapot tudott szintén teljesen reklám nélkül működni. Jelenleg zárva tart, a felújítását tervezik, hogy tavaszra megújulva várja a vendégeket. Az új bajai városvezetéssel decemberben terveztem egy megbeszélést a szándékaikról, addigra remélhetőleg megtörténik a bajai cégek átvilágítása és átalakítása, így akkor lehet majd az illetékessel a konkrétumokról tárgyalni. Azonban az nagyon jó, hogy csupán ez a néhány hónapos, előkészítés és reklám nélküli időszak is százezres nagyságrendű idegenforgalmi adót hozott az önkormányzatnak, ami az állami kiegészítéssel már félmilliós nagyságrendű bevétel lesz. A jövő évben természetesen itt már milliós bevétel elérése a cél.

Folyamatosan zajlik a kávézó épületének átalakítása, a nyitást a tulajdonos tavasszal tervezi. Ezt követően szeretné indítani a bolt kialakítását, melyről már folyamatosak a tárgyalások. A kávézóban a tervek szerint főtt étel is lesz az étlapon, így azokat a vendégeket is ki tudják majd szolgálni, akiket a Rév Csárda az előzetes asztalfoglalási kötelezettség miatt nem.

November hónapban fogadtam a velünk együttműködő osztrák kemping vezetőjét (Au an der Dunau), aki két napig tartózkodott Érsekcsanádon (saját költségén, a Duna Dráva Vendégházban). Megmutattam neki a környéket, megtekintette a mi tervezett kempingünk helyét, meglátogattuk a szekszárdi borvidéket, és kerékpárra ült, hogy körbebiciklizzen az Érsekcsanád – Baja – Szekszárd – Érsekcsanád szakaszon. Teljesen le volt nyűgözve, rengeteg lehetőséget lát az itteni adottságokban. Külön kiemelte a természetközeliséget, a rengeteg állatot (amit út közben látott), azt, hogy a Duna teljesen más nálunk, mint náluk, de hangsúlyozta annak a fontosságát is, hogy szükséges a szolgáltatásokon az idegen nyelvet beszélők alkalmazása is.

A pályázatainkhoz együttműködésükről, támogatásukról biztosított. A nyáron a helyi identitás pályázatunk keretében egy kerékpáros, turisztikai tapasztalatokkal rendelkező, nyelveket beszélő ismerősöm az általa kapott javaslatok alapján végigmegy a Passau-Pozsony kerékpárúton a Duna mellett, feltérképezi turisztikai szempontból a szolgáltatásokat, és értékeljük majd, hogy ezekből mit és hogyan lehetne Érsekcsanádra is átvenni. Mivel az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárúthoz tartozó Duna töltésen rengeteg kerékpáros turista megy Érsekcsanádon keresztül, az itt elérhető szolgáltatásokról is értesülniük kell.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai intézményének dékánjával decemberben egyeztetünk az egyetem érsekcsanádi fejlesztésének időzítéséről, és jelenlegi állásáról. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnökének, Vedelek Norbertnek is jeleztem az útátadáson, hogy decemberben szeretném neki teljes egészében bemutatni az elképzeléseinket. A Vízügy igazgatóját pedig már személyesen tájékoztattam a tervezett folyamatokról és kértem a segítségét az őket is érintő kérdésekben, melytől nem zárkózott el.

Közben egyre többen érdeklődnek a vállalkozói oldalról is a projekt iránt. Kiderült, hogy az egyik üdülőtulajdonosnak konkrét elképzelései vannak a horgászturizmus kapcsán, vendégfogadással, szálláshelyekkel, és konkrét horgászati vezetéssel. Többen is jelezték, hogy csónakot tudnak bérbe adni. Számos érsekcsanádi magas minőségű, sokszor bio élelmiszert (tej, tejtermékek, méz, zöldség, gyümölcs, stb.) termelő vállalkozás látta meg a lehetőséget az itt jelentkező keresletben, sőt volt aki a vendégek egyéb kiszolgálását (kerékpár szerviz, személyszállítás borkóstolókra, stb.) vetette fel. Vannak olyan üdülőtulajdonosok, akik rájöttek arra, hogy az üdülőjüket az év nagy részében nem használják, az üresen áll, és ha kiadnák, akkor pénzt is hozhatna nekik. Részükre majd a tél folyamán szeretnénk olyan információkat Érsekcsanádra hozni, ami segítheti őket ennek megvalósításában.

Amint az látszik, egyre jobban épül fel az a folyamat, melynek a végén az egyes vállalkozások tökéletes ellátást és programkínálatot tudnak majd biztosítani az ide érkezőknek, az itt átutazóknak. Amennyiben ez megtörténik, akkor egy közös marketing akcióval tudunk megjelenni a turisztikai piacon, együttműködéseket kötni és elérni azt, hogy minél több vendég érkezzen Érsekcsanádra és érezze jól magát.

 

 

Felső Róbert

 

 

polgármester

Share