Get Adobe Flash player

Folyamatban az „Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon” pályázat megvalósítása

Amint az ismert az önkormányzatunk 208.000.000 Ft támogatást nyert el az iparterület fejlesztésére. A pályázatra azért volt nagy szükség, mivel az önkormányzat két éve a legutolsó négyzetmétert is el tudta adni az ipari területén, így az újabb megkereséseknél már nem volt lehetőség további értékesítésre. Erre pedig nagy szüksége lenne, hisz Érsekcsanád fejlődése miatt fontos lenne egy nagy adózó működésére. (Itt természetesen a becsületes adózóra gondolunk, nem olyanra, aki egyszerűen nem hajlandó teljesíteni az adófizetési kötelezettségét, azonban folyamatosan mindent kritizál – mert sajnos ilyen is van Érsekcsanádon.)

Az eddig értékesített területeken a Horváth Bútor Kft. már felépítette új csarnokát, az Ablakbarát Kft. hamarosan átadja az új építésű csarnokot, míg egy másik vállalkozás jövőre tervezi a csarnoképítését. Ez is mutatja, hogy milyen fontos volt ezen pályázat benyújtása, hisz a cégek nem csak építményadót, hanem iparűzési adót is fizetnek, s a helyi foglalkoztatáshoz is hozzájárulnak.

A projekt keretében megvásárlásra került egy 3,8 hektáros szántó terület az eddigi ipari rész mellett. Az eddigi szántó művelési ágból ki kellett vonatni, és ipari területté kellett minősíttetni, melynek közel 4 millió forintos költsége is elszámolható. Ezzel párhuzamosan engedélyezésre került szeptemberben az építendő új utak tervdokumentációja, s a lapzártakor már a kiviteli tervek áttekintése zajlik, melyek a közbeszerzés alapdokumentumai lesznek majd.

Október közepén kiválasztásra kerül a közbeszerzési tanácsadó is, így a képviselő-testület az október végi ülésén dönthet a közbeszerzés megindításáról. A közbeszerzés két részfeladatra vonatkozik majd, egyrészt az új utak építésére, másrészt az ipari területhez vezető aszfaltozott utak felújítására. Külön öröm, hogy az új utak építésére valamennyi érdekelttel együttműködési megállapodást kötöttünk, ők folyamatosan fizetik be a 150.000 Ft összegű érdekeltségi hozzájárulást. Erre szükség is lesz, hisz az építőiparban tapasztalható drágulás miatt sajnos szinte biztos, a tervezett árak jelentős megemelkedése.

A projekt tartalmaz még közműfejlesztést, valamint traktor és kiegészítők vásárlását is. Az állami szolgáltatótól megrendeltük az új területet kiszolgáló trafó kiépítését (ennek az ára közel 30 millió forint), melyre a jövő évben kerül majd sor. A Településfejlesztési Bizottság többször is tárgyalta a traktorbeszerzés kérdését. Eredetileg 16 millió forintot terveztünk erre a célra, azonban az útépítés drágulása miatt egy 8-8,5 millió forintos, a zöldfelületek gondozására leginkább használt Carraro traktor beszerzése mellett döntöttünk, melyekre az árajánlatokat megkértük, s a döntés az október végi ülésen várható a beszerzésről. Ugyancsak folyamatos a különböző kapcsolódó adminisztráció beszerzése is: először egy talajvédelmi tervet kellett az önkormányzatnak készítenie, majd egy humuszgazdálkodási tervet, most pedig egy ökológiai állapotfelmérést és egy erre épülő intézkedési tervet. A projektben szerencsére ezek költsége is elszámolható.

A fentiek alapján a projekt megvalósítása terv szerint halad, sőt kapcsolódó beruházásként az ipari területen a vízhálózat kiépítését is tervezzük, melynek forrása a szolgáltató által fizetett bérleti díj lesz, s ennek felhasználhatósága miatt azt az ún. Gördülő Fejlesztési Tervben is szerepeltettük a jövő évre. A tervdokumentációja elkészült, jelenleg az engedélyeztetése van folyamatban.

Felső Róbert

polgármester

Share