Get Adobe Flash player

Indul „a helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön”projekt

Amint az ismert az Érsekcsanád és Sükösd településekből álló konzorcium több, mint 36 millió forintos támogatást el a helyi identitás és kohézió erősítésére. A konzorcium vezetője Érsekcsanád Község Önkormányzata.

A projekt megvalósításában első lépésként mindkét településen egy-egy közösségi szervezőt kellett alkalmazni a projekt 3 éves időszakára. Érsekcsanádon ezt a feladatot Vincze Péter végzi majd.

A következő elem lényege, hogy főként civil szervezetekkel, valamint intézmények dolgozóival interjúkat kell készíteni, melynek lényege, hogy:

-         mi tetszik nekik Érsekcsanádon, miért szeretnek itt élni,

-         miben változtatnának,

-         mit tennének ők maguk is változásért.

Az interjúkat követően úgynevezett közösségi beszélgetések során kerülnek értékelésre az anonim módon készített interjúk, s a beszélgetések eredményeként egy közösségi felmérés készül, melybe már a község nagy részét is szeretnénk bevonni. A felmérés eredménye alapján pedig elkészül az a Cselekvési terv, melyben a projekt konkrét megvalósítása kerül szabályozásra.

Miközben a projekt nagyszerű lehetőséget nyújt majd kulturális célok (kiállítások, előadások, hagyományok felmérése, összegzése, falukönyv, falunaptár, stb.) megvalósítására, de más olyan ötletek is előkerülhetnek, amelyek fontosak egy közösségnek és hajlandóak is tenni érte.

Ilyen példa lehet az, hogy az év során számos jelzést kaptam arra vonatkozóan, hogy az erdők tele vannak szeméttel, és Berta Róbert lakótársunk szorgalmazta is, hogy szervezzünk lakossági társadalmi munkát, mely során összeszednénk ezt a sok szemetet. Amennyiben a lakosság ezt támogatja, akkor az ilyen akciókat be tudjuk emelni a projektbe, és ezáltal annak költségét is finanszírozni lehet. Sajnos a hulladékszállítás ugyanis több százezer, ha nem milliós kiadással fog majd járni, olyan mértékű már az illegális hulladéklerakás a falu melletti erdőkben.

A projekthez ilyen és ehhez hasonló ötleteket is várunk, hisz az akció lényege, hogy „Cselekvő Közösségek” alakuljanak, akik látnak egy problémát, van javaslatuk annak megváltoztatására, és hajlandóak is tenni érte.

A közösségi interjúk és beszélgetések eredményéről a következő számban számolunk be. A felmérési ívek várhatóan november végén, és decemberben kerülnek majd a háztartásokba, kérem, hogy aki komolyan akar tenni  azért, hogy Érsekcsanád még élhetőbb legyen, az kitöltve juttassa majd vissza részünkre.

Felső Róbert

polgármester

Share