Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2019. november 20.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

42/2019.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. november 20. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Csák József, Kucsora Krisztián, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

---

Érdeklődő választópolgárok:

---

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 5 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 6 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

363/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1.)    KIA Sportage személygépkocsi vásárlása

Előadó: Felső Róbert polgármester

2.)    Érsekcsanádi könyvtár felújítása és bővítése konzorciumi együttműködési megállapodás

Előadó: Felső Róbert polgármester

3.)    Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon című projekthez kapcsolódó támogatás megemelkedése

Előadó: Felső Róbert polgármester

4.)    Az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázata

Előadó: Felső Róbert polgármester

5.)    Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

KIA Sportage személygépkocsi vásárlása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Három autószalontól érkezett be árajánlat. Ezek alapján megállapítható, hogy a bajai adta a legkedvezőbb ajánlatot. A mai ülésen a vásárlásról kellene döntenünk. A lízingszerződésről decemberben lenne egy döntés, és januárban lehetne majd megkötni. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása?

 

Veszteg Zsolt alpolgármester: Az ajánlatban benne van a téli gumi szeleppel együtt 350.000 Ft-ért. Nekem ez egy dilemma. A négy darab gumiban van 4 darab szelep, aminek az ára kb. 60.000 Ft. Ezen kívül a felni is elég sokba kerül, viszont ebből a pénzből azért sokáig lehetne cserélgetni a gumikat. Én azt mondanám, hogy a gumikat ne kérjük.

 

Csák József képviselő: Ezt én is nagyon drágának találom 350.000 Ft-ért.

 

Veszteg Zsolt alpolgármester: Itt most tulajdonképpen az autó vásárlásáról kellene döntenünk. 4 gumit már kapunk 150.000 Ft-ért, a szerelés pedig 8.000 Ft.

 

Kucsora Krisztián képviselő: Itt már most téli gumival kellene indítani, mert jön a tél.

 

Veszteg Zsolt alpolgármester: A szalonból át kell gurulni egy utcával arrébb, és raknak rá 4 darab gumit 150.000 Ft-ért.

 

Felső Róbert polgármester: Rendben. Akkor az ajánlatot a téli gumik nélkül fogadjuk el. A téli gumit pedig külön megvesszük.

 

Veszteg Zsolt alpolgármester: Megkérdezzük, hogy a guminak pontosan mi a mérete, azután megkérdezzük a 3 bajai gumist, hogy normális prémium márkából hány forintért adnak 4 darab gumit. Sőt, a téli gumikat akár előre is megvehetjük.

 

Felső Róbert polgármester: Jó. Akkor az kerüljön be a határozatba, hogy megbízzuk Veszteg Zsolt alpolgármestert a téli gumik beszerzésével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület megállapítja, hogy bizottsági üléseken és előkészítő megbeszéléseken 2019. évben többször is foglalkozott a hivatali gépkocsi elöregedéséből, többszöri meghibásodásából, valamint a magas javítási költségekből adódóan a hivatali gépkocsi lecserélésével. 2.) A képviselő-testület megállapítja, hogy Felső Róbert polgármester és Veszteg Zsolt alpolgármester a megbeszéléséken elhangzottak szerint a KIA szalonban egyeztettek a célszerű műszaki felszereltség tekintetében. 3.) A képviselő-testület megállapítja, hogy az így kiválasztott műszaki felszereltségre Felső Róbert polgármester 3 árajánlatot szerzett be, melyek közül a legkedvezőbb a Hiezl Autóház Kft. (6500 Baja, Kölcsey u. 73.) ajánlata bruttó 7.375.000 Ft összegben. 4.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy Érsekcsanád Község Önkormányzata megvásárolja a Hiezl Autóház Kft-től az RSH-421 forgalmi rendszámú, USYPG814ALL745240 alvázszámú 1.600 m3-es, benzines KIA Sportage személygépkocsit. A képviselő-testület úgy határozott, hogy az ajánlatban szereplő 361.000 Ft-os tartozékokra (téli szerelt kerék szett) nem tart igényt, azt máshonnan szerzi be. A képviselő-testület megbízza Veszteg Zsolt alpolgármestert a téli gumik beszerzésével. 5.) A képviselő-testület úgy határoz, hogy az önkormányzat likviditási egyensúlyának fenntartása miatt a vásárlásra lízing konstrukciót kíván igénybe venni, így megbízza a polgármestert, hogy a lízing szerződés elkészítésének érdekében járjon el, s azt elfogadásra terjessze a képviselő-testület elé. 6.) A képviselő-testület úgy határoz, hogy a vásárláshoz köthető kifizetésekre (szerződéskötéskor, illetve havonta fizetendő) 2020. évben kerülhet sor. A képviselő-testület megbízza a jegyzőt, hogy a vásárlás költségeit az önkormányzat 2020. évi költségvetésében tervezze. 7.) A képviselő-testület megbízza a jegyzőt és alpolgármestert, hogy a JTM-277 forgalmi rendszámú Skoda Superb hivatali személygépkocsi eladásáról az önkormányzat 4. pont szerinti személygépkocsi vásárlását követően intézkedjen. 8.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy a 2020. évi összes adósságot keletkeztető ügyletből származó fizetési kötelezettség nem haladja meg a saját bevétel 50%-át. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

364/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

KIA Sportage személygépkocsi vásárlása

 

1.) A képviselő-testület megállapítja, hogy bizottsági üléseken és előkészítő megbeszéléseken 2019. évben többször is foglalkozott a hivatali gépkocsi elöregedéséből, többszöri meghibásodásából, valamint a magas javítási költségekből adódóan a hivatali gépkocsi lecserélésével.

 

2.) A képviselő-testület megállapítja, hogy Felső Róbert polgármester és Veszteg Zsolt alpolgármester a megbeszéléséken elhangzottak szerint a KIA szalonban egyeztettek a célszerű műszaki felszereltség tekintetében.

 

3.) A képviselő-testület megállapítja, hogy az így kiválasztott műszaki felszereltségre Felső Róbert polgármester 3 árajánlatot szerzett be, melyek közül a legkedvezőbb a Hiezl Autóház Kft. (6500 Baja, Kölcsey u. 73.) ajánlata bruttó 7.375.000 Ft összegben.

 

4.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy Érsekcsanád Község Önkormányzata megvásárolja a Hiezl Autóház Kft-től az RSH-421 forgalmi rendszámú, USYPG814ALL745240 alvázszámú 1.600 m3-es, benzines KIA Sportage személygépkocsit. A képviselő-testület úgy határozott, hogy az ajánlatban szereplő 361.000 Ft-os tartozékokra (téli szerelt kerék szett) nem tart igényt, azt máshonnan szerzi be. A képviselő-testület megbízza Veszteg Zsolt alpolgármestert a téli gumik beszerzésével.

 

5.) A képviselő-testület úgy határoz, hogy az önkormányzat likviditási egyensúlyának fenntartása miatt a vásárlásra lízing konstrukciót kíván igénybe venni, így megbízza a polgármestert, hogy a lízing szerződés elkészítésének érdekében járjon el, s azt elfogadásra terjessze a képviselő-testület elé.

 

6.) A képviselő-testület úgy határoz, hogy a vásárláshoz köthető kifizetésekre (szerződéskötéskor, illetve havonta fizetendő) 2020. évben kerülhet sor. A képviselő-testület megbízza a jegyzőt, hogy a vásárlás költségeit az önkormányzat 2020. évi költségvetésében tervezze.

 

7.) A képviselő-testület megbízza a jegyzőt és alpolgármestert, hogy a JTM-277 forgalmi rendszámú Skoda Superb hivatali személygépkocsi eladásáról az önkormányzat 4. pont szerinti személygépkocsi vásárlását követően intézkedjen.

 

8.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy a 2020. évi összes adósságot keletkeztető ügyletből származó fizetési kötelezettség nem haladja meg a saját bevétel 50%-át. 

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

2. napirendi pont

Érsekcsanádi könyvtár felújítása és bővítése konzorciumi együttműködési megállapodás.

(A megállapodás tervezete mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: A könyvtár építése csúszik. Itt kettő hitelkonstrukció van. Az egyik az önerős hitel, a másik pedig a támogatás megelőlegező hitel. Az 50.000.000 Ft-os önerő törlesztését csak akkor lehet megkezdeni, amikor már tulajdonképpen vége van az egész beruházásnak. A támogatást megelőlegező hitel pedig 40.000.000 Ft. A szerződés hatályba lépésétől számított 1 éven belül kell a kivitelezőnek a munkát elvégezni. Kiküldtem mindenkinek az együttműködési megállapodás tervezetét.

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjaival a megállapodás tervezetébe foglaltakat.)

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád Község Önkormányzata és a Bazsarózsa Néptánc Egyesület közötti – az Érsekcsanádi könyvtár épületének felújítása és bővítése című projekt tárgyában elkészített,  előterjesztésben bemutatott – konzorciumi együttműködési megállapodásba foglaltakkal egyetért. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a konzorciumi együttműködési megállapodás aláírásával. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

365/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

Érsekcsanádi könyvtár épületének felújítása és bővítése – konzorciumi együttműködési megállapodás

 

1.)    Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád Község Önkormányzata és a Bazsarózsa Néptánc Egyesület közötti – az Érsekcsanádi könyvtár épületének felújítása és bővítése című projekt tárgyában elkészített,  előterjesztésben bemutatott – konzorciumi együttműködési megállapodásba foglaltakkal egyetért.

 

2.)    A képviselő-testület megbízza a polgármestert a konzorciumi együttműködési megállapodás aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

3. napirendi pont

Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon című projekthez kapcsolódó támogatás megemelkedése.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: A könyvelésünkben az előirányzatok még csak a 208.000.000 Ft-ra szólnak, viszont a támogatói okiratot már módosították 231.000.000 Ft-ra. Ez alapján a mi támogatásunk is megemelkedett 22.808.957 Ft-tal. Mindezek miatt az aktuális helyzethez kell igazítanunk az előirányzatokat.

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjaival az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot.)

 

Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

366/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon című projekthez kapcsolódó támogatás megemelkedése

 

1.) A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az önkormányzat részére kiadásra került a TOP-1.1.1-16-BK1-2017-00001 sz. projekt Támogatási Szerződésének 5. sz.módosítása, mely szerint az Érsekcsanád Község Önkormányzatát megillető támogatás összege 22.808.957 Ft-tal megemelkedett.

 

2.) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében megemeli az alábbi előirányzatokat:

2.1. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei  államháztartáson belülről (B25)

22.809.000 Ft

2.2. Felújítások (K7)

6.924.000 Ft

2.3.  Tartalékok

15.885.000 Ft

 

3.) A képviselő-testület  az Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon c. pályázat 2019. évi költségvetésben szereplő előirányzatai között az alábbi átcsoportosítást hajtja végre:

Rovat

Előirányzatok

Csökkenése

Növekedése

Beruházások (K6)

22.221.000 Ft

 

Személyi juttatások (K1)

37.000 Ft

 

Munkaadót terhelő járulékok és szocho (K2)

6.000 Ft

 

Fizetendő általános forgalmi adó (K352)

 

15.792.000 Ft

Reklám- és propagandakiadások  (K342)

 

144.000 Ft

Előzetesen felszámított általános forgalmi adó (K351)

 

39.000

Felújítások (K7)

 

6.289.000 Ft

Összesen:

22.264.000 Ft

22.264.000 Ft

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: azonnal

 

 

 

 

4. napirendi pont

Az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázata.

(Előterjesztések mellékelten csatolva.)

 

(Felső Róbert polgármester úr tájékoztatta a képviselő-testület tagjait a pályázathoz kapcsolódó beszerzésekkel kapcsolatban.)

 

Felső Róbert polgármester: Az első határozati javaslat a székek beszerzéséről szól: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete egyetért a Tolóajtó Centrum Kft. árajánlatában szereplő - az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázatához kapcsolódó - bútorok beszerzésével Bruttó 873.645 Ft-os összegben. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a bútorok megrendelésével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

367/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

Könyvtár eszközbeszerzési pályázathoz bútorok beszerzése

 

1.)    Érsekcsanád Község Képviselő-testülete egyetért a Tolóajtó Centrum Kft. árajánlatában szereplő - az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázatához kapcsolódó - bútorok beszerzésével bruttó 873.645Ft-os összegben.

 

2.)    A képviselő-testület megbízza a polgármestert a bútorok megrendelésével.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: A második határozati javaslat a padlószőnyeg beszerzéséről szól: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete egyetért a Szőnyeg Csarnok árajánlatában szereplő - az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázatához kapcsolódó - padlószőnyeg beszerzésével Bruttó 225.540 Ft-os összegben. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a szőnyeg megrendelésével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

368/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

Könyvtár eszközbeszerzési pályázathoz padlószőnyeg beszerzése

 

1.)    Érsekcsanád Község Képviselő-testülete egyetért Kemény Gézáné egyéni vállalkozó (Szőnyeg Csarnok; 6000 Kecskemét, Vacsi-hegy 99.) árajánlatában szereplő - az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázatához kapcsolódó - padlószőnyeg beszerzésével bruttó 225.540 Ft-os összegben.

 

2.)    A képviselő-testület megbízza a polgármestert a szőnyeg megrendelésével.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: A harmadik határozati javaslat a polcok és asztalok beszerzéséről szól: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete egyetért a 22-es Bt. Greksa Zoltán vállalkozó árajánlatában szereplő - az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázatához kapcsolódó – polcok és asztalok beszerzésével Nettó 2.711.430 Ft-os összegben. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a polcok és asztalok megrendelésével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

369/2019. (XI.20.) Kt. sz. határozat

 

Könyvtár eszközbeszerzési pályázathoz polcok és asztalok beszerzése

 

1.)    Érsekcsanád Község Képviselő-testülete egyetért a 22-es Bt. (6336 Szakmár, Szent István út 54.) árajánlatában szereplő - az érsekcsanádi könyvtár eszközbeszerzési pályázatához kapcsolódó – polcok és asztalok beszerzésével  bruttó 2.711.430 Ft-os összegben.

 

2.)    A képviselő-testület megbízza a polgármestert a polcok és asztalok megrendelésével.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

5. napirendi pont

Egyebek

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

 

 

 

kmf.

        Felső Róbert                                                                                         dr. Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző

Share