Get Adobe Flash player

Hatalmas elismerés Érsekcsanádnak az „Év Települése” díj másodszor is a miénk

Szeptember elején Baján volt a Virágos Magyarországért Verseny regionális díjkiosztó rendezvénye. Ez egy új rendezvény volt, mivel korábban mindig egy központi helyen tartották az egyetlen díjátadót, amelyre minden nevező meghívást kapott, és több órán keresztül adták át a különböző díjakat.

Most egy-egy régió külön megtartotta a maga díjátadóját, és a budapesti döntőre már csak a régió győztesei kapnak meghívást. Így bár a díj neve ugyanaz, de a mögötte álló tartalom mégis sokkal több, hisz a nyertes a díjkiosztón az egész régiót képviseli majd.

A zsűri döntése értelmében 2019-ben az „Év Települése” díjat község kategóriában Érsekcsanád nyerte, és így a Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyék által alkotott Dél-Alföldi Régiót Érsekcsanád képviseli majd az országos döntőn, a másik 5 régió nyertesével együtt.

Hatalmas szó ez, mely jól mutatja azt az utat amit 2007. óta bejártunk ebben a versenyben. Folyamatosan léptünk felfelé, előbb kisebb díjakat, szponzori elismeréseket kaptunk, majd két éve először már megérkezett az első komoly elismerés is, melyet idén követett az újabb.

Sokan azt hiszik, hogy a zsűri azért jön, hogy minden négyzetcentiméteren hosszú gazat keresgéljen, pedig nem….

A zsűri azt nézi, hogy egy település milyen stratégiákat dolgoz ki, mennyire tud előre lépni egyik évről a másikra, mennyire vesz részt a lakosság a munkában, milyenek a temetők, az oktatási és egyéb intézmények, milyenek a közparkok, a turisztikai területek. Mennyire fontos a környezet megóvása, szépítése egy-egy képviselő-testületi döntés mögött, mennyire nevelik a fiatalokat a környezettudatosságra és mennyire vonják be a lakókat a megvalósításba.

Ha a fenti dolgok pozitív fejlődésben vannak, az a közterületen és a házak környezetén is meglátszik. Ha ez évről évre fejlődni tud, szebbé válik, akkor azt a zsűri értékeli. Idén a zsűri Szegedről érkezett. Az elnök asszony el is mondta, hogy ő 5 éve már járt nálunk, és elővette az akkori képit, és jegyzeteit, és látja az óriási fejlődést.

A díjat bár Érsekcsanád Község Önkormányzata kapta, de megilleti minden lakótársunkat, aki a maga módján hozzájárul ahhoz, hogy Érsekcsanád szebbé váljék. Köszönet érte mindenkinek, higgyék el, hogy miközben a szép környezet mi magunknak, az itt élőknek is tetszik, de ezt más kívülálló szakemberek is értékelik.

Felső Róbert

polgármester

Share