Get Adobe Flash player

Elvitték az utolsó fuvar lakossági palahulladékot – lezárulhat a tavalyi viharkár rendezése

November közepén végre hosszú időszakot tudtunk lezárni. A tavaly júliusi vihar lakossági azbeszttartalmú paláinak az utolsó fordulós szállítása történt meg ugyanis.

A Művelődési Házba érkezők közül sokan elégedetlenkedtek, hogy "még mindig nem tudtátok elszállítani ezt a palát?".

A lakosság ingatlanjain keletkezett építési törmelék elszállítása és költségeinek viselése természetesen NEM az önkormányzat feladata lenne. Miközben a vihar tavaly a szomszédos települések egy-egy részét is elérte és ott is voltak károk, de EGYEDÜL Érsekcsanád Község képviselő-testülete döntött úgy, hogy foglalkozik a kérdéssel és SEGÍTSÉGET NYÚJT a lakosoknak. Ebben partnerünk volt országgyűlési képviselőnk, Zsigó Róbert államtitkár úr is, akinek segítő szándékát ezúton is köszönjük.

A vihart követően 5 millió forint értékben tudtunk segíteni a viharban megsérült épületrészek helyreállítási költségeiben a rászoruló kérelmezőknek. Ezt követte az összes érintett háztartásból jelzett pala elszállítása, melynek költsége (az utolsó szállítás költségét még nem tudjuk) körülbelül 8-10 millió forint közé fog esni. Mindehhez jön az önkormányzati épületekben keletkezett károk helyreállítása is, ami szintén több millió forint volt (a vis maior pályázatoknak is van 30% önereje ugyanis).

Mivel az önkormányzatnak sincs ennyi pénze egyszerre a számláján, így a szállításokat havi rendszerességgel tudtuk megrendelni, ezért is tartott ennyi ideig. Azonban saját erőből az önkormányzat kisteherautójával beszállítottuk a házaktól az ott keletkezett palahulladékot, hogy senkinek se kelljen kerülgetnie azt.

Érdekes, hogy néhány lakótársunk nem megköszönte, hogy az önkormányzat kifizette HELYETTE a veszélyes hulladék palájának elszállítását, hanem azon méltatlankodott, hogy miért tartott ez ennyi ideig. Miközben egyetlen más település önkormányzata sem foglalkozott a lakossága ilyen kárával, CSAK Érsekcsanád. De hát vannak ilyen emberek is - panaszkodni, kritizálni, háborogni, a segítséget nem megköszönni az nagyon megy nekik.

Mindenesetre a pala végre eltűnt a Művelődési Ház udvaráról, az önkormányzat a véleményünk szerint jól tette, amikor 12-15 millió forint közötti összeggel támogatta a lakosságot egy ekkora káresemény után. Jövőre természetesen ez az összeg felszabadul, így más célokra tudjuk majd elkölteni - bár biztos, hogy lesz, aki meg azért háborog majd.

Share