Get Adobe Flash player

75%-ot meghaladta a csapadékvizes projekt készültsége

Az elmúlt hetekben is folyamatosan haladtak a munkálatok az „Érsekcsanád belterületi csapadékvíz elvezetés I. ütem” című projekt megvalósítása során.

Problémát csak az jelentett, hogy a LEIER cég folyamatosan késik az árkokat lezáró támelemek szállításával, így a kivitelezés második részénél is szerződést kellett módosítani, s a befejezés határidejét 2018. november 30-ra tolni. A módosítást a különböző irányító szervek elfogadták, hisz a probléma országszerte gyakori, és nem a kivitelező hibája, hogy a gyártói kapacitás ennyire leterhelt.

A főgyűjtők közül elkészült a Petőfi utcai és a Béke téri, jelenleg folyamatban vannak a Hunyadi utcai munkálatok. Az útépítés részét képező árkokban (Akácos utca és összekötő szakaszai) a támelemek lerakása most kezdődött meg, hátra van még a Deák utca Szőlő utcai kereszteződésénél a lefolyó rész kiépítése, mely azonban már arra a helyre kerül, ahol tavasszal az útfelújítás során mellé ér majd az út is. Ezzel a technikával, köszönhetően a projektben szereplő villanyoszlop áthelyezésnek, az út jelentősen szélesebb lesz.

A normál árok rekonstrukció során jelenleg a Széchenyi utca – Rózsa domb magasságában zajlanak a munkák. Itt állandó probléma volt, hogy a Rózsa dombról lefolyó víz a hordalékkal együtt a Széchenyi utcába érkezett, de mivel ez a Szőlő utca felé lejtett tovább, így felerősödve mindent a Szőlő utcai kereszteződésbe, Míhó Péter bácsi házához hordott. A beavatkozással a Rózsa dombról lefolyó csapadék egy jelentős része az itt kiépítendő kifejezetten nagy térfogatú árokba jut majd, így jelentősen csökken az a víz mennyiség, ami a Szőlő utca felé folyhat tovább. Ettől a kereszteződéstől keleti irányban is árok épül, melyben az itteni csapadék szikkadhat majd el, és ez sem tud majd a Szőlő utca irányába folyni. A szakemberek elvárása szerint ezen beavatkozásokkal jelentősen javulhat a lakosság által többször is kifogásolt helyzet.

Külön öröm számunkra, hogy a lakosság egyre nagyobb része kezd foglalkozni a csapadékvíz elvezetéssel, kezdik észlelni az általuk rosszul lerakott átereszek okozta problémákat, és javítják is azokat. Egyre több olyan jelzést is kapunk, hogy amennyiben újra nyílik pályázati lehetőség, akkor mely szakaszokkal kellene foglalkozni. Fontosak ezek az információk, hisz eredményt csak közösen, összefogva tudunk elérni.

Felső Róbert

polgármester

Share