Get Adobe Flash player

Érdeklődés ingatlanok eladásáról

A képviselő-testület felé folyamatosan érkeznek olyan megkeresések, hogy valamit tenni kellene azügyben, hogy a fiatalok tudjanak ingatlant vásárolni Érsekcsanádon. Az érintettek tapasztalata szerint ugyanis nincs olyan mennyiségű ingatlan már a községben, amelyből valóban választani lehet, és az üres telkek száma is egyre csökken, így ők kénytelenek Bajára költözni, miközben itt szeretnének lakni Érsekcsanádon. Ezzel összefüggésben érkeznek olyan jelzések, hogy bizonyos tulajdonosok szeretnék, ha az önkormányzat utcát nyitna a földjükön és ők értékesíthetnék a gyenge minőségű területüket (a bevétel természetesen az övéké).

Az önkormányzat részére az új utca nyitása a legdrágább dolog. Ehhez ugyanis:

-          azt először is meg kell szerezni az úttestnek való 20-22 méter széles utcarészt, amihez ügyvéd, földhivatali költségek, valamint művelési ág váltás (termelésből való kivonás) is szükséges, mely több milliós önkormányzati kiadás, míg a bevétel az eladóé,

-         meg kell oldani a közvilágítást, majd azt üzemeltetni kell (ez évente milliós kiadás),

-          Az ott lakók hamarosan követelni fogják a csapadékvíz elvezetést és az út aszfaltozását (ez kb. 100 millió forint az út hosszától függően) is.

Mindezek  miatt a képviselő-testület arról döntött, hogy először is felméri, hogy a községben mennyi az olyan üres ház és telek, esetleg dupla porta, amit a tulajdonos el AKAR  adni.

Új utca nyitásával ezek ugyanis leértékelődnek. A község érdeke ugyanakkor az, hogy először a faluban árult és eladható  ingatlanokat adják el, hisz itt már van közvilágítás, árok és akár aszfaltozott út is, azaz ez nem jelent külön kiadást.

Ennek a munkának a részeként  érdeklődő leveleket küldtünk ki, hogy az ingatlan tulajdonosának mi a szándéka.

Sajnos ezt nagyon sokan támadásnak vették, üvöltözve, minősíthetetlen stílusban, trágár mondatokkal fejtették ki, hogy ehhez az önkormányzatnak semmi köze. Pedig a felmérés pont az ő érdeküket szolgálja, hisz ha megnyitunk egy új utcát, mert nem tudunk arról, hogy ő árulja a telkét, akkor a telke fog kevesebbet érni. Aki pedig nem akarja eladni az vagy azt jelöli be a felmérő lapra, vagy vissza se küldi a felmérő lapot. Ezért kivetkőzve magából bárkinek is teljesen felesleges a Polgármesteri Hivatalban üvöltözve káromkodni.

A felmérés szerint 83 helyre küldtek ki kérdőívet, a lapzártakor 26-an küldték vissza és mindössze 3 ingatlan tulajdonosa jelezte azt, hogy el akarja adni az ingatlanát.

 Kérem, hogy aki értékesíteni szeretné az ingatlanát, az a felmérő lapot küldje vissza eszerint kitöltve.

Felső Róbert

polgármester

Share