Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi nyilvános ülés jegyzőkönyve - 2020. július 15.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11/2020.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. július 15. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Kellner Tamás, Csák József, Kucsora Krisztián, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Balog Zsuzsanna pénzügyi csoportvezető

Meghívottként jelen vannak:

xxx

Érdeklődő választópolgárok:

---

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester:Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 6 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 7 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

134/2020. (VII.15.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1.)    Ipari terület értékesítése, bérbeadása.

Előadó: Felső Róbert polgármester

2.)    Mini bölcsőde kiviteli terveinek jóváhagyása, módosítása.

Előadó: Felső Róbert polgármester

3.)    A Helyi Identitás Pályázat Cselekvési Tervének módosítása

Előadó: Felső Róbert polgármester

4.)    Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

Ipari terület értékesítése, bérbeadása.

 

Felső Róbert polgármester: A témával kapcsolatban a Településfejlesztési bizottság tagjai tárgyalást folytattak. Ebben nem kell döntenünk, a bizottság ajánlásai szerint fogunk eljárni. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

2. napirendi pont

Mini bölcsőde kiviteli terveinek jóváhagyása, módosítása.

 

Felső Róbert polgármester: A témával kapcsolatban a Településfejlesztési bizottság tagjai tárgyalást folytattak, és a következő határozati javasolták elfogadni a képviselő-testületnek: Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza az Arkett Kft-t (6347 Érsekcsanád, Béke tér 1., képviseli: Rabi György Ervin), hogy a mini bölcsőde építés kiviteli terveit az alábbiak szerint dolgozza át: a bölcsőde teteje szeglemezes tetőszerkezettel kerüljön kialakításra, kerüljön ki a tervekből a faanyag gomba-és rovarmentesítővel történő kezelése, a külső homlokzat szigetelés alá vakolása alapvakolattal történjen meg, az alapok közötti feltöltés nem kövekkel, hanem az alapból kikerülő föld megfelelő tömörítésével történjen meg, térkövezett parkoló kialakítása helyett zúzott kővel kialakított parkoló kerüljön a tervekbe, a tetőre Color System védőréteggel ellátott cserép kerüljön. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

135/2020. (VII.15.) Kt. sz. határozat

 

Mini bölcsőde építés kiviteli terveivel kapcsolatos döntés

 

Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza az Arkett Kft-t (6347 Érsekcsanád, Béke tér 1., képviseli: Rabi György Ervin), hogy a mini bölcsőde építés kiviteli terveit az alábbiak szerint dolgozza át:

 

·         a bölcsőde teteje szeglemezes tetőszerkezettel kerüljön kialakításra,

·         kerüljön ki a tervekből a faanyag gomba-és rovarmentesítővel történő kezelése,

·         a külső homlokzat szigetelés alá vakolása alapvakolattal történjen meg,

·         az alapok közötti feltöltés nem kövekkel, hanem az alapból kikerülő föld megfelelő tömörítésével történjen meg,

·         térkövezett parkoló kialakítása helyett zúzott kővel kialakított parkoló kerüljön a tervekbe,

·         a tetőre Color System védőréteggel ellátott cserép kerüljön

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

3. napirendi pont

A Helyi Identitás Pályázat Cselekvési Tervének módosítása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Az előterjesztésbe foglaltakat a Közoktatási, Kulturális és Sportbizottság megtárgyalta, és a következő határozati javasolta elfogadni a képviselő-testületnek: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a „Helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön” (azonosító szám: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00010.) című projekttel kapcsolatban elkészült és az előterjesztésben bemutatott cselekvési terv módosítást elfogadja. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

136/2020. (VII.15.) Kt. sz. határozat

 

A TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00010 azonosító számú „Helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön” című pályázat cselekvési tervének módosítása

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a „Helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön” (azonosító szám: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00010.) című projekttel kapcsolatban elkészült és az előterjesztésben bemutatott cselekvési terv módosítást elfogadja.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

4. napirendi pont

Egyebek.

 

Felső Róbert polgármester: A művelődési ház udvarán van még 350 darab cserép, amit el tudunk adni, de ehhez be kell vételezni. A cserepek darabára Bruttó 20 Ft. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete tudomásul veszi polgármester úr tájékoztatását, miszerint a Művelődési ház tetőfelújítási munkálatai során 350 darab tetőcserép került levételre. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy az 1.) pontban szereplő tetőcserepek leltárba vételéről intézkedjen. 3.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a leltárba vételt követően a tetőcserepek Bruttó 20 Ft/darab összeggel kerüljenek értékesítésre. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

137/2020. (VII.15.) Kt. sz. határozat

 

Művelődési ház tetőfelújítása során keletkezett tetőcserép értékesítése

 

1.)      Érsekcsanád Község Képviselő-testülete tudomásul veszi polgármester úr tájékoztatását, miszerint a Művelődési ház tetőfelújítási munkálatai során 350 darab tetőcserép került levételre.

2.)      A képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy az 1.) pontban szereplő tetőcserepek leltárba vételéről intézkedjen.

3.)      A képviselő-testület úgy határozott, hogy a leltárba vételt követően a tetőcserepek Bruttó 20 Ft/darab összeggel kerüljenek értékesítésre.

 

Felelős: Polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

Felső Róbert polgármester: Az elkerülő úttal kapcsolatban ma délelőtt felhívott képviselő úr, és egyeztettünk az ügyben. Olvasta a NIF-es levelet, és így már egy kicsit másképp látszik a történet.

Meglátásom szerint Baja is meghozta a maga döntését, és elég érdekes lenne, hogy akkor nyugatról megkerüljük Baját, utána jövünk másfél kilométert, azután keletről elmegyünk és visszajövünk az 51-es főútra.

Képviselő úr azért azt is kérdezte, hogy amennyiben mégis a keleti elkerülő út valósul meg, akkor mi lenne az, amihez mi ragaszkodunk. Mondtam, hogy ahhoz mindenképp, hogy legyen rákötés, amiről egyébként szó is volt, hogy külön legyen megközelítése a dunai útnak, és ne a településen keresztül jöjjenek az autók. A dunai úton egyébként most is óriási a forgalom, Tényleg mindegy, hogy mikor megyünk ki, nem tudunk úgy kimenni, hogy előttünk, mögöttünk és szemben ne látnánk mindig 10-12 autót. Nagyobb a forgalom rajta, mint a vaskúti úton. Képviselő úrral elkezdtünk a turisztikai elképzelésekről is beszélgetni, és azt mondta, hogy a jövő héten valamelyik nap kijönnek egy délelőtt a megyei közgyűlés elnökével, és szeretné, ha mindent megmutatnék nekik, ami a turisztikai elképzeléseinkben benne van, a kemping tervezett helyétől a már ott lévő vendéglőkig. Ezt nagy dolognak tartom, hisz a helyszínen tudom elmondani és bemutatni az elképzeléseinket.

Megkeresett ma egy sükösdi személy, akitől kérdeztem, hogy nem tudom miért jó Sükösdnek, hogy bent marad a forgalom nagy része a faluban. Erre mondott egy nagyon érdekes választ, amire én nem is gondoltam. Ez a személy azt mondta, hogy ez azért van, mert ott van az a tájház, amelynél a következő évtől kezdve kell hozni egy bizonyos látogatottság számot, amit átmenő forgalom nélkül biztosan nem tudnának hozni. Itt kérdés, hogy mit várunk el egy elkerülő úttól. Én azt gondolom, hogy azt várjuk el, hogy minél jobban kivigye a faluból forgalmat. Úgy érzem, Sükösd azt várja el, hogy az ő ipari parkjuk minél könnyebben ráköthető legyen. Ezért kértünk tőlük adatokat, hogy hány kocsival terveznek az ipari parkba, mivel jelen pillanatban ott csak két napelem park van. Először nekünk is ez volt a tervünk, de amikor kimentem a tulajdonosokkal beszélni, és azt mondták, hogy ha levesszük a dolgozókat, akkor a beszállított anyag meg a kiszállított áru miatt hetente 20 teherautónál vagy kamionnál több nem mozog. Azt gondolom, hogy nekünk a mi dolgainkkal kell foglalkozni, és nem a sükösdiekével. Nekünk az a célunk, hogy magunkat erősítsük, így ilyen határozati javaslat elfogadását javaslom majd.

 

(A képviselő-testület tagjai rövid tanácskozást tartottak a témával kapcsolatban.)

 

Felső Róbert polgármester: A határozati javaslat: A Településfejlesztési Bizottságunk, majd a Képviselő-testületünk megtárgyalta az elkerülő út lehetséges nyomvonalait, és az eddigi támogatását megköszönve kérjük a vezérigazgató úr támogatását, hogy települések további fejlődése és a belterületi szakaszok forgalombiztonságának növelése érdekében az elkerülő út funkcióját jobban betöltő nyugati nyomvonal valósuljon meg. Továbbá kérjük megvizsgálni annak lehetőségét, hogy nyugati elkerülő út esetén a nyomvonal a Duna-völgyi főcsatorna nyugati töltéskoronáján kerüljön kialakításra. Meglátásunk szerint ez jelentősen csökkentené a beruházás költségeit, mivel állami tulajdonú ingatlanról van szó, az elkerülő út hossza is csökkenne, valamint árvízvédelmi funkciója ennek a töltéskoronának már nincs. Amennyiben mégis a keleti nyomvonal lesz a végleges döntés, akkor pedig az 51. sz. főút fejlesztés részeként az ipari területek és az érsekcsanádi Dunai út bekötését szolgáló út is valósuljon meg. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

138/2020. (VII.15.) Kt. sz. határozat

 

51. sz. főút – Érsekcsanád-Sükösd elkerülő út terveivel kapcsolatos döntés

 

A Településfejlesztési Bizottságunk, majd a Képviselő-testületünk megtárgyalta az elkerülő út lehetséges nyomvonalait és az eddigi támogatását megköszönve kérjük a vezérigazgató úr támogatását, hogy települések további fejlődése és a belterületi szakaszok forgalombiztonságának növelése érdekében az elkerülő út funkcióját jobban betöltő nyugati nyomvonal valósuljon meg. Továbbá kérjük megvizsgálni annak lehetőségét, hogy nyugati elkerülő út esetén a nyomvonal a Duna-völgyi főcsatorna nyugati töltéskoronáján kerüljön kialakításra. Meglátásunk szerint ez jelentősen csökkentené a beruházás költségeit, mivel állami tulajdonú ingatlanról van szó, az elkerülő út hossza is csökkenne, valamint árvízvédelmi funkciója ennek a töltéskoronának már nincs. Amennyiben mégis a keleti nyomvonal lesz a végleges döntés, akkor pedig az 51. sz. főút fejlesztés részeként az ipari területek és az érsekcsanádi Dunai út bekötését szolgáló út is valósuljon meg.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: azonnal

 

Felső Róbert polgármester: Csák József képviselő úrtól kérdezném, hogy az erdőtűzvédelmi tervhez kapcsolódóan hány darab táblát kellene kihelyeznünk, és milyen szöveg legyen a táblákon?

 

Csák József képviselő: 10 darabot. A felirat pedig: Az erdőben dohányzás és nyílt láng használata tilos. Küldök át mintát.

 

Felső Róbert polgármester: A határozat tartalmazza, hogy GPS navigáción is feltüntetjük a táblák helyét. Ez hogy fog működni, ki tünteti fel?

 

Csák József képviselő: Az önkormányzat beméreti, hogy milyen koordináták metszéspontjaiban lesznek a táblák, készítünk egy tűzriadó tervet, amiben ezt feltüntetjük, és amit utána benyújtunk a tűzoltósághoz.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

 

 

 

 

kmf.

        Felső Róbert                                                                                         dr. Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző


 

Share