Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2019. október 8.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

37/2019.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. október 8. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Csák József, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

xxx

Érdeklődő választópolgárok:

2 fő

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 4 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 5 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

300/2019. (X.08.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1. Érsekcsanád, Széchenyi István utca 7. szám alatti önkormányzati lakás bérbeadása.

Előadó: Felső Róbert polgármester 

2. Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

Érsekcsanád, Széchenyi István utca 7. szám alatti önkormányzati lakás bérbeadása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Többször tárgyaltunk már erről a kérdésről, és most megkeresett Hahn Edina azzal, hogy szeretnék az édesanyjának kibérelni az Érsekcsanád, Széchenyi István utca 7. szám alatti lakást. Meg is nézték az ingatlant, és abban maradtunk, hogy ezen az ülésen tárgyaljunk a dologról. Azt tudni kell, hogy arra az ingatlanra kell költeni ahhoz, hogy lakható állapotba kerüljön, viszont nekünk a forrásaink végesek ebben az ügyben. Viszont nincs annál rosszabb egy ilyen ingatlannál, mint amikor üresen áll. A szomszédok már sokszor szóltak, mennyi mindent kellene kijavítani a házon. Ezen nyilvánvalóan segítene, ha lakna ott valaki. Az ingatlan eladásáról azért nem beszélhetünk, mert a folyószámla hitelünknek ez az egyik fedezete.

 

Csák József képviselő: Amennyiben megegyeznénk a bérleti díjban, és ti rendbe tennétek a lakást, akkor véleményem szerint olyanról lehetne szó, hogy a rendbetétel összegét "lelakná" az ott lakó személy. Azt követően pedig fizetné a kialkudott bérleti díj összegét havonta.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Úgy emlékszem, hogy a képviselő-testület hozott egy olyan döntést korábban, hogy nem adjuk ki albérletbe ezt az ingatlant.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Az utolsó egy bérleti ajánlat volt a méhész egyesület részéről.

 

Felső Róbert polgármester: Egyébként ezt a döntést a testület megváltoztathatja.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Az volt a döntésünk, hogy azért nem adjuk ki, mert nagyon sokat rá kell költeni.

 

Takácsné Kellner Mária képviselő: Megnéztétek már, hogy mennyit kellene rákölteni?

 

Hahn Barnabás lakos: Ahhoz, hogy olyan állapotba tudjuk hozni, hogy az anyósom be tudjon költözni, ahhoz kb. 200.000 Ft-ot - munkadíjon kívül - szerintem rá kellene költeni.

 

Felső Róbert polgármester: Amennyiben van ilyen irányú szándék, akkor fel kell mérni, hogy mi mennyibe kerül, és azzal szembe tenni a másik oldalt.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Amennyiben azt a döntést hozza a képviselő-testület, hogy kiadjuk a lakást bérbe, akkor maximum fél évi elengedését javasolom a bérleti díjnak, függetlenül attól, hogy mennyit költenek rá. Annak az ingatlannak a normális lakhatóvá tételénél szerintem milliós nagyságrendről beszélhetünk. emiatt azt semmiképpen nem javasolom, hogy valaki rákölt ennyi pénzt, amit utána részletekben elengedünk neki, mert akkor hosszú évekig nem fizet valaki bérleti díjat.

 

Felső Róbert polgármester: A továbblépéshez akkor meg kellene nézni, hogy mit is kell ott csinálni, és annak mi a költsége. Utána pedig ki kellene találnunk, hogy ez hogyan befolyásolja a bérleti díjat. Egy kérdés már most is tisztázható, mégpedig, hogy mennyi lenne a bérleti díj. Jegyző úr adott nekem egy határozatot, amelyet még márciusban hozott a bizottság, és amiben azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy ennek az üresen álló önkormányzati lakásnak a bérbeadási díja 30.000 Ft+Áfa/hó legyen.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Az összeget reálisnak tartom, de fenntartom az előbbi javaslatomat arra vonatkozólag, hogy maximum 6  havi költséget számoljunk el.

 

Hahn Barnabás lakos: Ez az összeg a duplája annak, amit ő ki tudna fizetni.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Nektek is meg kell érteni azt, hogy az önkormányzatnak 15.000 Ft+Áfa összegért nincs értelme kiadni ezt az ingatlant. Többet ér az önkormányzatnak az, hogy az ingatlan bármikor forgalomképes. Amennyiben viszont lakik benne valaki, akkor nekünk kötelezettségeink vannak, és nem forgalomképes az ingatlan.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Annyit megjegyeznék, hogy a méhész egyesület sem élt ezzel az ajánlattal, mert irreálisan soknak gondolták.

 

Csák József képviselő: A legrosszabb egy épületnek, ha lakatlan, mivel sokkal jobban romlik, mint amikor lakják.

 

Felső Róbert polgármester: Nem látom akadályát annak, hogy bérbe adjuk az ingatlant az elhangzott vélemények figyelembe vételével. Azzal, hogy maximum fél évre kerüljön a bérleti díjba beszámításra az ingatlan rendbetételének összege és 30 napban határozhatnánk meg a felmondási idő mértékét.

 

Takácsné Kellner Mária képviselő: Nézzétek meg még egyszer alaposan az ingatlant, és utána visszatérhetnénk a dologra. Mi próbálunk segíteni.

 

Csák József képviselő: Mivel egy szervezet nem vette ki 30.000 Ft-ért az ingatlant, ezért szerintem erről az összegről el kellene mozdulni. A 15.000 Ft-ot reálisnak tartom.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Akkor összefoglalva 6 havi beszámítás 15.000 Ft+Áfa bérleti díj mellett, 30 napos felmondási idő és a lakhatóvá tétel a bérlő feladata.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Érsekcsanád, Széchenyi István utca 7. szám (608/1/A/2. hrsz) alatti - önkormányzati tulajdonú - ingatlant bérbe kívánja adni. 2.) A bérleti idő kezdete 2019. október 16. napja és határozatlan ideig tart. 3.) A bérleti díj mértéke 15.000,- Ft (ÁFA mentes). 4.) Szerződő felek a bérleti díj megfizetéséről úgy állapodjanak meg, hogy a bérleti díj havonta előre kerüljön megfizetésre úgy, hogy a tényleges fizetési kötelezettség 2020. április 16. napjától terhelje a bérbevevőt. A 2019. október 16 - 2020. április 15. közötti időszakra vonatkozóan a felek úgy állapodjanak meg, hogy a bérleti díj beszámításra kerül a bérbevevő által a bérleti szerződés tárgyát képező ingatlan lakható állapotba hozásának költségeibe. 5.) A megkötendő bérleti szerződést bármelyik fél 30 napos felmondási idő betartásával legyen jogosult felmondani írásban, a hónap végére. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

301/2019. (X.08.) Kt. sz. határozat

 

Érsekcsanád, Széchenyi István utca 7. szám alatti ingatlan bérleti ügye

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Érsekcsanád, Széchenyi István utca 7. szám (608/1/A/2. hrsz) alatti - önkormányzati tulajdonú - ingatlant bérbe kívánja adni.

 

2.) A bérleti idő kezdete 2019. október 16. napja legyen és határozatlan ideig tartson.

 

3.) A bérleti díj mértéke 15.000,- Ft (ÁFA mentes).

 

4.) Szerződő felek a bérleti díj megfizetéséről úgy állapodjanak meg, hogy a bérleti díj havonta előre kerüljön megfizetésre úgy, hogy a tényleges fizetési kötelezettség 2020. április 16. napjától terhelje a bérbevevőt. A 2019. október 16 - 2020. április 15. közötti időszakra vonatkozóan a felek úgy állapodjanak meg, hogy a bérleti díj beszámításra kerül a bérbevevő által a bérleti szerződés tárgyát képező ingatlan lakható állapotba hozásának költségeibe.

 

5.) A megkötendő bérleti szerződést bármelyik fél 30 napos felmondási idő betartásával legyen jogosult felmondani írásban, a hónap végére.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

2. napirendi pont

Egyebek

 

Felső Róbert polgármester: Az óvodavezető és a szülői munkaközösség már augusztus közepe óta jelezte, hogy az óvodai gyermeklétszám emelkedése miatt a konyhai munkákat a dajkák végzik, de így ki kell őket venni a csoportból. Azt kértem mindenkitől, hogy várjuk meg a mutatószám felmérést. A 120 fős gyermeklétszámból is következik, hogy a dolgozók számát lehet fejleszteni egy fővel, aminek a forrása is megvan. A képviselő-testületnek a létszámbővítés kellene engedélyezni. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati  javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvodában 2019. november 1-től 1 fő létszámbővítést engedélyez, konyhai kisegítő munkakör álláshely létesítésével. 2.) A Képviselő-testület megbízza a vezető óvónőt, hogy az álláshelyet pályázat útján hirdesse meg és töltse be. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

302/2019. (X.08.) Kt. sz. határozat

 

Óvodai álláshely bővítése

 

1.) Érsekcsanád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvodában 2019. november 1-től 1 fő létszámbővítést engedélyez, konyhai kisegítő munkakör álláshely létesítésével.

 

2.) A Képviselő-testület megbízza a vezető óvónőt, hogy az álláshelyet pályázat útján hirdesse meg és töltse be.

 

Felelős: György Erika óvodavezető

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: A védőnői épület közelében van kettő darab kút lefúrva. A vízügy már az építési engedélyezési eljárásban jelezte, hogy azokat le kell zárni.

 

dr. Juhász Péter jegyző: A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete kezdeményezi az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál (6500 Baja, Széchenyi István utca 2/V.) a Védőnői Szolgálat ingatlanának területén lévő 2 darab fúrt kút lezárását. 2.) a képviselő-testület vállalja a munka során felmerülő költségeket.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

303/2019. (X.08.) Kt. sz. határozat

 

Védőnői szolgálatnál fúrt kút lezárása

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete kezdeményezi az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál (6500 Baja, Széchenyi István utca 2/V.) a Védőnői Szolgálat ingatlanának területén lévő 2 darab fúrt kút lezárását.

 

2.) a képviselő-testület vállalja a munka során felmerülő költségeket.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 30 nap

 

Felső Róbert polgármester: A könyvtárral kapcsolatos dologgal most nem nagyon tudjuk, hogy mi van, mert a Magyar közlönyben még mindig nem jelent meg semmi a hitelkérelmünkkel kapcsolatban. Ezt átbeszéltük a kivitelezővel, aki azt mondta, hogy egyelőre nincs gond, mivel a mérföldköveket tudjuk úgy módosítani, hogy jó legyen. Amennyiben október végéig lesz döntés, akkor neki lehet állni a munkának, amennyiben  nem, akkor a testület majd hoz egy határozatot, hogy ezt a pályázatot elengedi. Mivel a pályázat még mindig nincs eldöntve, ezért a háziorvosnak újabb 1 évre kellene biztosítani a víz, gáz és áram költségét.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Azt tudni kell, hogy neki még mindig csak fele annyi kártyája van, mint a másik háziorvosnak, és ez a finanszírozásában is látszik.

 

Felső Róbert polgármester: A határozati javaslat: Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy 2018. szeptember 1-től számított 1 éven keresztül a „ITEP DOKI Bt.  (6500 Baja, Dózsa György út 11/a., képviselője: dr. Elsner Péter) szolgáltató részére térítésmentesen biztosítja a háziorvosi rendelő víz, gáz és áram költségét. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

304/2019. (X.08.) Kt. sz. határozat

 

Háziorvosi szerződés felülvizsgálata

 

Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy 2019. szeptember 1-től számított 1 éven keresztül a „ITEP DOKI Bt.  (6500 Baja, Dózsa György út 11/a., képviselője: dr. Elsner Péter) szolgáltató részére térítésmentesen biztosítja a háziorvosi rendelő víz, gáz és áram költségét.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

Felső Róbert polgármester: Még egy dologról kellene határozatot hoznunk, hogy ebből ne legyen probléma. Veszteg Zsolt alpolgármester úr a háza előtt megcsináltatta a padkát Taba Gyuláékkal, amit pénzügyileg rendez is. Mindezek miatt vannak olyan hangok, hogy máshol nincs, de ott pont van, és már mindenhez hozzá kell járulni a testületnek, akkor most ehhez is hozzájárult-e a testület? Most egy döntéssel ehhez a munkához kellene hozzájárulni, amit pénzügyileg Zsolt majd lerendez.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: A mellettünk lévő háznál is kérték ugyanezt, csak ott a kivitelező elfelejtette megcsinálni. Ezt a munkát nem azért kértem, hogy szép legyen, hanem hogy az a rész ne mosódjon be állandóan. Mondjam a szomszédoknak, hogy ők is kérjék ezt írásban?

 

Felső Róbert polgármester: Igen, jöjjenek be, és kérjék. A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete utólagosan hozzájárul ahhoz, hogy az Érsekcsanád, Szőlő utca 30/A. szám alatti ingatlan előtti út mellett padka került kialakításra, amennyiben a munka költségét Veszteg Zsolt Érsekcsanád, Szőlő utca 30/A szám alatti lakos vállalja. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

305/2019. (X.08.) Kt. sz. határozat

 

Hozzájárulás az Érsekcsanád, Szőlő utca 30/A szám alatti ingatlan előtt padka kialakításához

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete utólagosan hozzájárul ahhoz, hogy az Érsekcsanád, Szőlő utca 30/A. szám alatti ingatlan előtti út mellett padka került kialakításra, amennyiben a munka költségét Veszteg Zsolt Érsekcsanád, Szőlő utca 30/A szám alatti lakos vállalja.

 

Intézkedést nem igényel

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

 

 

kmf.

        Felső Róbert                                                                                         dr.Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző

Share