Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2019. január 22.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2/2019.                                  J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. január 22. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Csák József, Horváth Ferenc, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

Kucsora Krisztián

Érdeklődő választópolgárok:

xxx

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 5 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 6 fő, a képviselő–testület határozatképes. Kellner Tamás képviselő úr telefonált, hogy nem tud ideérni az ülésre. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

6/2019. (I.22.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1.) A kiegyenlítő bérrendezési alap pályázat benyújtása.

            Előadó: Felső Róbert polgármester

2.) A Településfejlesztési bizottság nem képviselő tagjának megválasztása.

            Előadó: Felső Róbert polgármester

3.) Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

A kiegyenlítő bérrendezési alap pályázat benyújtása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: A határozat tervezetét kiküldtem mindenkinek. Most belekerült egy olyan pont is ebbe a tervezetbe, hogy ha a 46.380 Ft-os illetményalap emelése után nem fogy el a pénz, akkor az önkormányzat dönthet úgy, hogy a fennmaradó támogatási összeget is a köztisztviselők bérjellegű kifizetéseire fordítja. Természetesen erre sikeres pályázat esetében kerülne sor. Jegyző úrral elég sokat beszélünk erről a témáról. Készülnek a próbaszámítások, amelyek alapján az látszik, hogy a 46.380 Ft-os illetményalap emeléssel mindenki érintve lesz, sőt, a maradék összeg terhére még egy mindenkinek egy kicsit többet is jelent. A jelenlegi bértábla olyan, hogy aszerint valakinek a bére 90 vagy 100.000 Ft lenne. A garantált bérminimum 195.000 Ft, amit nyilvánvalóan meg kell adni, de hogy ne ez legyen egy dolgozónak a bére, még ők is kapnak valamilyen összeget pluszban. A tavalyi évben a polgármesteri hivatal működéséhez az állami támogatáson kívül 21.000.000 Ft-ot kellett hozzátennünk. Azzal együtt, hogy most még jutalomra is van valamiféle mozgástér, az látszik, hogy nagy valószínűséggel megoldható úgy a kérdés, hogy az önkormányzatnak nem fog 21.000.000 Ft-jába kerülni ez, hanem lesz arra forrás, hogy amennyiben nem tudunk támogatást kapni arra, hogy felvegyünk egy embert pluszban, akkor még arra is lehet saját forrásunk. Ez egy pozitív dolog, de egyelőre csak egy évre szól. Bízunk benne, hogy ez a támogatás a következő évben is megmarad. Erről a pályázatról azt mondták, hogy mindenki nyerni fog rajta. Azok az önkormányzatok, akik az elmúlt évben nem jutalmat adtak a dolgozóiknak, hanem megemelték a béreket, azoknak nem jár a maximális összeg a pályázaton.

 

dr.Juhász Péter jegyző: Akinek tavaly július 1-jei állapot szerint 20 %-ig megemelték az illetményalapot, azoknak a pályázati összeg 75 %-át biztosítják, ahol pedig még magasabb volt az emelés, ott 50 % az elnyerhető összeg. Ez nálunk szerencsére 100 % lesz.

 

Felső Róbert polgármester: Akkoriban ez egy dilemma volt és jegyző úr azt mondta, hogy azért lenne szerencsés jutalomban elismerni a dolgozók munkáját, mert ha beépítenénk a bérbe, akkor a minimálbér emelése elnyelné az egész emelt összeget, így nem jelenne meg béremelésként. Kiderült, hogy azért ez egy jó döntés volt, mert most közel 6.300.000 Ft-os plusz forráshoz jutottunk. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület egyetért azzal, hogy az önkormányzat  a belügyminiszter által kiírt pályázat keretében kérelmet nyújtson be a Kiegyenlítő bérrendezési alap támogatása iránt, a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. sz. melléklet I.12. pontja alapján. 2.)A képviselő-testület vállalja, hogy az illetményalapot 2019. évre vonatkozóan (2019. január 1-jétől kezdődően) 46.380 Forintban állapítja meg a pályázat nyertessége esetén. 3.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy az illetményalapot – jelen határozatát megelőzően – nem térítette el a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott illetményalaptól. 2018. július 1-jén az önkormányzat a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 59.§ (1) bekezdésében meghatározott 38.650,-Ft összegű illetményalapot alkalmazta. 4.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy sikeres pályázat esetén az elnyert összeget teljes mértékben felhasználhatja a köztisztviselői bérek emelésére és az illetményalap emelését követően esetlegesen fennmaradó támogatási összeget is a köztisztviselők rendszeres bérjellegű kifizetéseire fordítja. 5.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a pályázat benyújtásával és az ahhoz szükséges nyilatkozatok megtételével. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

7/2019. (I.22.) Kt. sz. határozat

 

Kiegyenlítő bérrendezési alap támogatása

 

1.) A képviselő-testület egyetért azzal, hogy az önkormányzat  a belügyminiszter által kiírt pályázat keretében kérelmet nyújtson be a Kiegyenlítő bérrendezési alap támogatása iránt, a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. sz. melléklet I.12. pontja alapján.

 

2.)A képviselő-testület vállalja, hogy az illetményalapot 2019. évre vonatkozóan (2019. január 1-jétől kezdődően) 46.380 Forintban állapítja meg a pályázat nyertessége esetén.

 

3.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy az illetményalapot – jelen határozatát megelőzően – nem térítette el a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott illetményalaptól. 2018. július 1-jén az önkormányzat a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 59.§ (1) bekezdésében meghatározott 38.650,-Ft összegű illetményalapot alkalmazta.

 

4.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy sikeres pályázat esetén az elnyert összeget teljes mértékben felhasználhatja a köztisztviselői bérek emelésére és az illetményalap emelését követően esetlegesen fennmaradó támogatási összeget is a köztisztviselők rendszeres bérjellegű kifizetéseire fordítja.

 

5.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a pályázat benyújtásával és az ahhoz szükséges nyilatkozatok megtételével.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő:  2019. január 25.

 

2. napirendi pont

A Településfejlesztési bizottság nem képviselő tagjának megválasztása.

 

Felső Róbert polgármester: Mindenkinek beszéltem már arról, hogy Kucsora Krisztiánt javasolom megválasztani a Településfejlesztési bizottság nem képviselő tagjának. Megkérdezem Krisztiánt, hogy hozzájárul-e a nyilvános ülésen történő tárgyaláshoz?

 

Kucsora Krisztián: Igen, hozzájárulok.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: A képviselő-testület a Településfejlesztési Bizottság nem képviselő tagjának Kucsora Krisztiánt megválasztotta. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

8/2019. (I.22.) Kt. sz. határozat

 

Településfejlesztési Bizottság nem képviselő tagjának megválasztása

 

A képviselő-testület a Településfejlesztési Bizottság nem képviselő tagjának Kucsora Krisztiánt megválasztotta.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: azonnal

 

Kucsora Krisztián letette az alábbi esküt:

„Én,...........becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; ..............tisztségemből eredő feladataimat Érsekcsanád fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.

(Az eskütevő meggyőződése szerint)

Isten engem úgy segéljen!”

 

(Az esküokmány aláírása megtörtént.)

 

3. napirendi pont

Egyebek.

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjait a veszélyes fák kivágásának jelenlegi állásáról.)

 

Felső Róbert polgármester: A hivatalban az egyik dolgozónál kiderült, hogy jár nyelvvizsga pótlék, amit visszamenőleg is meg kell, hogy kapjon. Jegyző úrral beszéltünk, és arra jutottunk, hogy a pótlék összegét a 2019. évi költségvetés elfogadása előtt is ki lehetne fizetni. Ennek szerintem akadálya nincs, és a kifizetés a likviditásunkat sem veszélyezteti. Ezt követően pedig majd havonta fog járni részére ez a pótlék. A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete hozzájárul ahhoz, hogy az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselő elmaradt nyelvvizsga pótléka a 2019. évi költségvetés elfogadását megelőzően kifizetésre kerüljön. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

9/2019. (I.22.) Kt. sz. határozat

 

Nyelvvizsga pótlék kifizetése

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete hozzájárul ahhoz, hogy az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselő elmaradt nyelvvizsga pótléka a 2019. évi költségvetés elfogadását megelőzően kifizetésre kerüljön.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: Novemberben már beszéltünk róla, hogy a szociális rendeletünket néhány ponton módosítani kellene. A születési támogatás összege jelenleg 40.000 Ft. Ennek a támogatási formának az 50.000 Ft-ra történő emelése lenne az egyik módosítás. A rendkívüli települési támogatásoknál rendkívüli körülmények miatt a polgármester 75.000 Ft-ig állapíthatott meg támogatást, ezt fel lehetne vinni 150.000 Ft-ra azzal, hogy a közeli hozzátartozó halála miatti kérelem esetén a támogatás összegének felső határa 90.000 Ft legyen. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a 2019. január végi képviselő-testületi ülésre készítse el a települési támogatásokról és ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosítását az alábbiak szerint: a születési támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft-ra módosuljon, a rendkívüli települési támogatásoknál rendkívüli körülmények miatt a polgármester 150.000 Ft-ig állapíthasson meg támogatást azzal, hogy a közeli hozzátartozó halála miatti kérelem esetén a támogatás összegének felső határa 90.000 Ft legyen. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

10/2019. (I.22.) Kt. sz. határozat

 

A települési támogatásokról és ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítására javaslattétel

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a 2019. január végi képviselő-testületi ülésre készítse el a települési támogatásokról és ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosítását az alábbiak szerint:

 

-        a születési támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft-ra módosuljon,

-        a rendkívüli települési támogatásoknál rendkívüli körülmények miatt a polgármester 150.000 Ft-ig állapíthasson meg támogatást azzal, hogy a közeli hozzátartozó halála miatti kérelem esetén a támogatás összegének felső határa 90.000 Ft legyen.

 

Felelős: jegyző

 

Határidő: következő képviselő-testületi ülés

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

 

 

 

kmf.

        Felső Róbert                                                                                         dr.Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző

Share