Get Adobe Flash player

Az Érsekcsanádi Művelődési ház energetikai korszerűsítése

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

 

Támogatási szerződés száma:TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00065

Kedvezményezett: Érsekcsanád Község Önkormányzata

A projekt Érsekcsanád Község Önkormányzatának művelődési házát érinti. Az épület – bár korábban több alkalommal is átesett felújításon - energetikailag rossz állapotban van, magas a fenntartási költsége, környezetterhelés szempontjából korszerűtlen épületgépészeti rendszerekkel rendelkezik. A fejlesztés nélkül az épület rezsiköltsége folyamatosan emelkedik, az ott dolgozók és a látogatók komfortérzete - a magas költségek ellenére is nehezen kifűthető helyiségekben - egyre romlik, a fejlesztésre rövid időn belül mindenképpen sort kell kerítenie az Önkormányzatnak.

A pályázat összhangban van a TOP-3.2.1-16 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” felhívás célrendszerével, hiszen a fejlesztés által az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése valósul meg, ezen felül a projekt hozzájárul a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez, továbbá a tervezett napelemes rendszer által a megújuló erőforrások alkalmazására is sor kerül.

A projekt megvalósítását követően az épület fenntartási költségei jelentősen lecsökkennek, ezen felül az itt dolgozók munkakörülményei, a látogatók komfortérzete és ezáltal a művelődési ház szolgáltatásainak színvonala is javul. A hatékonyabb épületgépészeti rendszer az energia megtakarítás által a károsanyag kibocsátást befolyásolja kedvezően, s ez az országos megtakarítási indikátorok értékére (projekt monitoring mutatók) is pozitív hatással van.

A község által potenciálisan fejlesztésre jelölt épületek felmérését követően a pályázati felhívás feltételeinek leginkább eleget tevő és egyúttal a legnagyobb megtakarítással járó komplex fejlesztési javaslat került elfogadásra. A korszerűsítés a művelődés ház épületének hőmegtartó képességét hivatott javítani (külső határoló szerkezetek korszerűsítése - padlásfödém szigetelés) A fűtést a tervezett hőszivattyús rendszer fogja biztosítani telepített fan-coil berendezések által. A hőszivattyú plusz áramigényét a már meglevő napelemes rendszert kiegészítő fotovoltaikus rendszer fogja ellátni.

A fejlesztés eredményeként éves szinten 18,18 CO2 egyenérték tonna üvegházhatású gáz illetve 0,00029017 PJ primerenergia felhasználás csökkenés realizálható.

A projekt tervezett befejezése: 2020. január 31.,

A vissza nem térítendő támogatás összege: 27.269.854 Ft.

 

 

         Felső Róbert polgármester

Érsekcsanád Község Önkormányzata

 



Share