Get Adobe Flash player

Az avarégetésről pár szóban

Az elmúlt hetekben rengeteg megkeresést kaptam, melyből az derült ki, hogy alakosság nem nagyon tudja, hogy most lehet, vagy nem lehet a kerti hulladékot égetni.

A szabály röviden és egyszerűen, mellőzve a jogi formulákat, a következő:

A jogszabályt, ami majd megtiltja az égetést valóban elfogadták, de a veszély helyzet alatt nem lép életbe. Ez azt jelenti, hogy minden településen az ottani rendelet szerint lehet égetni, amennyiben nincs a Katasztrófavédelem által elrendelt tűzgyújtási tilalom. Ez minden nap változhat, és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon lehet egy külön menüpontban utánanézni.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez csak a tűzvédelmi szabályok betartása és a katasztrófavédelemnek történő bejelentés után lehetséges.

Fontos:

-          a biztonságos tűzgyújtást gátló tényezők (pl. erős szél) előzetes felmérése,

-          a tűz oltásához szükséges létszám, oltóanyag, eszköz biztosítása,

-          a tűz folyamatos felügyelete,

-          meggyőződni a tűz eloltásáról,

-          veszély esetén hívni a 112-őt, vagy a 115-öt.

Mivel minden településen más és más lehet a rendelet szövege, így minden településen más a szabály. Ezért nem szabad abból kiindulni, hogy mi van Sükösdön, Baján, vagy éppen Rémen. Sajnos azt látom, hogy a Facebook közösségi oldalon több érsekcsanádi lakos is megosztja teljesen más települések rendeletét, ami Érsekcsanádra valótlan adatok tartalmaz, mivel az a másik településre vonatkozik.

Az érsekcsanádi szabály a következő:

-          a tűzgyújtás tilos vasárnap és ünnepnap,

-          a tűzgyújtás engedélyezett munkanapokon és szombaton 08.00 – 20.00 óra között.

Felhívom a figyelmet arra, hogy mindez csak a veszély helyzet alatt van így. Ezt követően a törvény alkalmazása életbe lép, így onnantól már tilos lesz az ilyen célú tűzgyújtás.

Felső Róbert

polgármester

Share