Get Adobe Flash player

Tervezik a Sükösd – Érsekcsanád elkerülő utat

Amint az sokak számára közismert egy korábbi Kormányhatározat szerint Baja és az M9 között nem a meglévő út megerősítésével, hanem elkerülő út megépítésével kerülne elvezetésre a nagymértékű forgalom.

A tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. lefolytatta és a tervezéssel az Unitef 83 Zrt-t bízta meg.

A projektvezető a múlt hónap végén megküldte az indító anyagot és az értesítést, amit a honlapunkra is feltöltöttünk. Április elején videó konferencián tárgyaltuk meg az eddig ismert részleteket, illetve a két önkormányzat itt jelezhette a felmerülő kérdéseit, folyamatban lévő beruházási szándékait és a forgalomra vonatkozó észrevételeit.

A munka során a tervezés első feladata Érsekcsanád és Sükösd elkerülés keleti és nyugati nyomvonalának, valamint a kerékpárút kialakításának vizsgálata. Ennek során döntéselőkészítő tanulmány és előzetes környezeti vizsgálat készül. Ennek határideje 2020. július 06.

Ezt követően a NIF Zrt. meghatározza a nyomvonalat, melyre nyomvonalkijelölő dokumentáció készül 2 hónapos határidővel, majd az engedélyezési terv 2021. március 05-ig. Az engedélyek megszerzését követően 2021. augusztus 05-ig a kiviteli terveket is el kell készíteni.

Mindez azt mutatja, hogy megkezdődött az érdemi, látható munka is a témában. Szeretném hangsúlyozni, hogy az ügyben még semmilyen konkrét információval nem rendelkezünk, tehát nem tudunk olyan információt adni, hogy melyik területen fog pontosan menni az adott útszakasz.

A tervezőknek legalább két féle nyomvonali lehetőséget kell döntéselőkészítéshez leadni. Ennek során én a következőt kértem a tervezőktől:

-          amennyiben keleti elkerülő valósul meg, akkor meg kell oldani azt is, hogy a Dunai út melletti üzemekbe (tüzép, gabonatároló, kacsatelep, fémcsarnok, stb.) és a Duna parti üdülőövezetbe (üdülők, szálloda, étterem, stb.) érkező forgalom is elkerülje a faluközpontot,

-          amennyiben nyugati elkerülő valósul meg, akkor a két település főúttól keletre lévő ipari területeinek forgalmát is rá kell kötni valahogy.

Az ismeretink szerint a témában a veszélyhelyzetet követően lakossági ismertetés is lesz, hisz a rendezési terv módosítása miatt erre amúgy is sor kerülne.

A munka előrehaladása során az egyes nyilvános anyagokról a honlapunkon is tájékoztatást adunk majd.

Felső Róbert

polgármester

Share