Get Adobe Flash player

Kötelék - Az anyatejes táplálás

Táplálék, védelem és szeretet. Amikor szoptatunk, nem csupán azért tesszük, mert a kisbaba számára rendelkezésünkre álló táplálékok közül a legjobb mellett döntöttünk. Az anyatej lehetővé teszi, hogy az immunológiai szempontból éretlen utód a tejben levő védőanyagoknak köszönhetően a lehető legjobb védelemben részesüljön környezete kórokozóival szemben.

A tápanyagokhoz az anyatej speciális szűrőjén keresztül jut hozzá, vagyis úgy élvez teljes ellátást, hogy ezzel nem terheli túl és nem is veszélyezteti egyelőre fejletlen emésztőrendszerét. A szoptatás ezeken a biológiai szempontból létfontosságú tényezőkön kívül azt a személyes testi és lelki kapcsolatot is biztosítja, amely minden kisbaba életében legalább olyan fontos, mint a jóltápláltság és az egészség. Amikor szopik a kisbaba, akkor tehát egészsége védelmén és a jóllakottságon kívül vigaszt, babusgatást is kap. A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik. Azért erre is érdemes gondolni, amikor néha, a kezdeti nehézségek miatt csüggedt vagy, és az egészet túl bonyolultnak, esetleg fájdalmasnak érzed. Az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej is pontosan olyan, amilyenre ott és akkor, éppen annak a gyermeknek szüksége van. A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez fontos volna számukra. Magyarországon a csecsemők kevesebb mint ötven százaléka kap kizárólag anyatejet hat hónapos koráig. Az elmúlt évtizedek elavult, nemegyszer egészségkárosodást okozó táplálási tanácsai még mindig éreztetik hatásukat, s egyes egészségügyi szakemberek ajánlásai nem mindig felelnek meg a korszerű, valójában teljesen természetesnek mondható szemléletmódnak. Régebben már a pár hetes csecsemő hozzátáplálását megkezdték – gyümölccsel, főzelékkel etették –, ami az anyatej korai elapadásához, s így túlságosan korai elválasztáshoz vezetett. A tápszerek választékának bővülése és e termék lelkiismeretlen reklámozása szintén csökkenti a szoptatási kedvet. Ha az anya arra panaszkodott, hogy nincs teje, az esetek többségében egyszerűbb volt tápszerrecepttel, mint gyakorlati jó tanácsokkal ellátni.

Meddig elég az anyatej? A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek kétéves koráig vagy akár azon túl is folytassák a szoptatást, addig, amíg a kicsi magától lemond róla. A valóság ennek ellenére az, hogy túlságosan sok csecsemő kap anyatej helyett vagy mellett tápszert, noha egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a gyermek számára. Az agresszív tápszermarketing gazdasági érdekeket szolgál, ezért a legfontosabb információkat elhallgatja az anyák előtt. Egyetlen tápszeresdobozon vagy tápszert népszerűsítő kiadványon sem olvashatsz az itt következőkről. Miért jó szoptatni? Számtalan előnye közül csak a legfontosabbakat soroljuk fel:

AZ anyatej élő immunanyagaokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen  védekezőrendszerét. Az anyatej immunanyagai aszerint változnak, illetve módosulnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például náthás lesz, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejében is. Ennek köszönhető, hogy a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhe formában vészeli át a betegséget. Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.

Néhány példa a szoptatás számtalan előnye közül:

 •         Az anyatej a csecsemők számára legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza

•         Az anyatejet a csecsemő könnyen emészti meg

•         Az anyatej antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, mely a csecsemők betegségekkel szembeni ellenállását növeli

•         A szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki

A szoptatott csecsemők és gyermekek körében

1.                  csökken az asztma kialakulásának kockázata

2.                  csökken az allergia kialakulásának kockázata

3.                  csökken az akkut légzőszervi betegségek kialakulásának kockázata

4.                  csökken a fogállási rendellenességek kockázata

5.                  csökken a szennyezett vízből származó fertőzés kockázata

6.                  csökken a táplálkozási elégtelenségek veszélye

7.                  csökken a gyermekkori rák kialakulásának kockázata

8.                  csökken a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata

9.                  csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata

10.              csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata

11.              csökken az elhízás kockázata

12.              csökken a bélfertőzés kockázata

13.              csökken a középfülgyulladás kockázata

 A szoptató édesanyák körében:

1.       csökken a mellrák kialakulásának kockázata

2.      csökken az elhízás kockázata

3.      csökken a petefészek rák kockázata

4.      csökken a csontritkulás kialakulásának kockázata

5.      csökken a stressz és szorongás kialakulásának kockázata

6.      csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázat

Markó Marianna, védőnő

Share