Get Adobe Flash player

Óriási siker – Érsekcsanád felkerült a Falusi CSOK listára

Februárban kezdtek hírek érkezni a Magyar falu Program indításáról. Ennek egy eleme az ún. Falusi CSOK, mely a normál CSOK egy falvakra bővített változata.

Az eredeti elképzelések szerint ezt csak azon településekre alkalmazták volna, amelyben a lakosság száma 2003-hoz képest legalább 5%-kal csökkent. A hivatalos indoklás úgy hangzott, hogy nem kívánják támogatni az iparvárosok melletti agglomerációs övezetek, kertvárosok, peremtelepülések lakosságának növelését, mivel jellemző, hogy az ipari városokba (Kecskemét, Debrecen, Győr, Budapest) érkező értelmiség a városokhoz közeli községekbe költözik, és itt szinte népességrobbanást okoz. Az ilyen településeken a megnövekedett lakosságszám értelemszerűen új szolgáltatások bevezetését igényli, utakat vár el, stb., miközben más települések meg kiürülnek.

Mindazokon túl, hogy a kormány ezen célja érthető és támogatható, Érsekcsanád szintén nem került fel az előzetes listára, mivel a lakosság száma nem, hogy csökkent volna 2003. óta, hanem még nőtt is. Ennek az oka azonban nem a sok faluba költöző, hanem a magas számú gyermekszületés. Szinte minden évben 32-38 kisgyermek születik Érsekcsanádon, így biztos a védőnői szolgálat, az óvoda és az iskola helyzete és fenntarthatósága is.

A különböző szakmai fórumokon, az országgyűlési képviselőnk felé, illetve a Magyar Falu Program kormánybiztosának azt hangsúlyoztam, hogy az érsekcsanádi fiatalokat is érinti az építőiparban tapasztalható drágulás, és nem szerencsés, hogy ők azért esnek el egy lehetőségtől, mert Érsekcsanádon sok gyermek születik, ami egyébként az egész program kormányzati szándéka is. Az érsekcsanádi fiatalok itt képzelik el a jövőjüket, itt akarnak házat építeni (már  eladó telek is szinte alig van a faluban), és ha a faluba való beköltözést nem kívánják támogatni, arra is van lehetőség, hogy kizárják a betelepülni szándékozókat a kedvezményből.

Április közepén véglegessé vált a Falusi CSOK listája és kiderült, hogy az érveinket elfogadták, így Érsekcsanád felkerült a listára, az érsekcsanádi gyermeket vállaló fiatalok így részt vehetnek a programban.

Köszönöm Gyopáros Alpár Kormánymegbízott támogatását az ügyben. Külön köszönet illeti országgyűlési képviselőnket, Zsigó Róbert Államtitkár urat, hisz az ő helyismerete, lobbimunkája nagyon kellett ehhez a módosításhoz. A döntést követően szinte azonnal a következő sms üzenetet küldte: „Tisztelt Polgármester Úr! Nagyon örülök, hogy sikerült elérni: az általad vezetett település is szerepel a falusi CSOK programban szereplő települések listáján. Minden jót kívánok! Zsigó Róbert”.

Azt hiszem ez az üzenet is jól mutatja azt a szoros együttműködést, mellyel ezt a nagyszerű eredményt sikerült elérni. Köszönet érte!!!

 

Felső Róbert

polgármester

Share