Get Adobe Flash player

Súlykorlátozás a Zrínyi utcában

Az elmúlt időszakban rengeteg jelzést kapott a képviselő-testület azzal kapcsolatban, hogy az óvodával szemben kamionok parkolnak, emiatt a kereszteződés nem jól belátható és veszélyes, valamint a közvilágítás fényét is leárnyékolják.

A Magyar Falu Program során megkezdtük a felkészülést az útfelújítási munkák megtervezésére, ill. a Belügyminisztérium útfelújítási pályázatán szerepeltetni kívánt szakasz (Zrínyi utca Új sor – Meggyfa utcák közötti szakasza) tervezésére is most kértünk árajánlatot.

Az előkészítés során felmerült, hogy Érsekcsanád számos utcájában az aszfalt utak nem rendelkeznek olyan alappal, ami elbírja a nagy súlyú kamionok rendszeres behajtását, így ezek az utak egy újabb aszfaltréteg ráhúzása után is sokkal gyorsabban mennek majd tönkre. Külön problémás eset volt a Zrínyi utca, ahol az egyik legkeskenyebb aszfaltozott út található. Ha itt egy kamion, vagy egy kombájn találkozik egy személygépkocsival, akkor biztosan le kell húzódnia, így viszont az út menti padka süllyed meg, s az út széle is töredezni kezd.

Mivel az útépítési és útfelújítási munkálatok a legköltségesebb, szinte horror árú közterületi munkák, így a  szakemberek mindezek alapján jogosan teszik fel a kérdést a képviselő-testületnek, hogy van-e olyan gazdag település Érsekcsanád, hogy 8-10 évente újra aszfaltozza a túlsúlyos járművek által tönkretett utakat. Mivel a községnek természetesen erre nincs folyamatos forrása, így az útfelújítás védelmében a súlykorlátozás elrendelése jelent csak megoldást.

A képviselő-testület szándéka, hogy az ipari területre érkező kamionok jó úton közelíthessék meg az itt lévő vállalkozások csarnokait, viszont más utcákat ne használjanak (a Meggyfa utca lakói folyamatosan panaszkodnak az utcán átmenő kamionos forgalom miatt, ráadásul az út széle is jelentősen eltöredezett pont a kamionok fordulása miatt). Az ipari területes pályázatunk megvalósítása során az ide vezető út felújítása, és megépítése is meg fog majd történni.

A fentiek alapján a képviselő-testület döntött arról, hogy a Zrínyi utcában (kivétel az ipari parkhoz vezető Széchenyi – Új sor közötti szakasz, ami felújításra kerül), a József Attila utcában, illetve az Új sor keskeny szakaszán (a barkácsbolt parkolóját követően a Zrínyi utcáig) súlykorlátozást rendel el. A Meggyfa utcában a korlátozás bevezetésére az ipari területes útépítést követően, a nyár folyamán kerül sor.

A korlátozott területekre speciális céllal érkező gépjárművek behajtására (pl. házépítéshez anyagot hoznak, fát szállítanak, stb.) egyedi engedélyt lehet kérni. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ezt viszont előre meg kell kérnie a fuvarozónak, hisz nem valószínű, hogy egy szombat reggel 6 órakor történő kiszállításnál talál bárkit is a hivatalban.

Az érintett szakaszokon a táblák kihelyezésére március elején kerül sor, az engedély nélküli behajtást a rendőrség büntetni fogja.

Share