Get Adobe Flash player

Tájékoztató gazdálkodó szervezetek részére a kötelező elektronikus ügyintézésről

Tájékoztatjuk adózóinkat, hogy 2018. január 1-jétől minden vállalkozó (gazdálkodó szervezet és minden az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó) köteles az önkormányzati adóhatósággal elektronikus úton kapcsolatot tartani és ügyeit elektronikus úton intézni. A gazdálkodó szervezetek fogalmába az adószámmal rendelkező egyesületek, alapítványok is beletartoznak.

Ezen adózói csoportba tartozó jogalany az önkormányzati adóhatósághoz elektronikus úton köteles benyújtani – többek között – önadózásos adónemben a bejelentkezést, változásbejelentést és adóbevallást, kivetéses adónemben az adatbejelentést, mindkét adózási mód esetén a jogorvoslati, adómérséklési, fizetési könnyítés iránti és adóigazolás kiállítására irányuló kérelmet.

Az elektronikus kapcsolattartás gazdálkodó szervezet esetén 2018. december 31-ig a gazdálkodó szervezet hivatalos elérhetősége (cégkapu) helyett a gazdálkodó szervezet nevében eljáró természetes személy (képviselő/meghatalmazott) ügyfélkapuján keresztül is lehetséges, 2019. január 1-jétől kizárólag a cégkapu használható.

Ügyeket indítani tudnak az Önkormányzati Hivatali portálon is, mely a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap weboldalon keresztül, az önkormányzat kiválasztását követően az „ügyindítás” menüponton belül érhető el.

Az E-ügyintézési tv. 9. § (1)bek. alapjánaz elektronikus ügyintézésre kötelezett gazdálkodó szervezetektől papír alapon nem áll módunkban ügyinditó dokumentumot befogadni. Amennyiben az elektronikus ügyintézésre kötelezett ügyfél nem elektronikus úton nyújtja be kérelmét, akkor az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 46. § (1) a) pontja értelmében a kérelem visszautasításának van helye.

Továbbá felhívom a figyelmét a gazdálkodó szervezeteknek arra, hogy kötelesek az ügy során az ügyintézésért fizetendő közterheket, adminisztratív díjakat, valamint a szolgáltatások ellenértékét elektronikus úton megfizetni, valamint az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdése alapján a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni.

 

dr. Juhász Péter

jegyző

Share