Get Adobe Flash player

A víz, ami összeköt

A tánccsoport jubileumi ünneplésének harmadik alkalmához érkeztünk augusztus 2-án a Csanádi Nyár Napja nyitó rendezvényén. Az esküvők története a Sárközben címmel nyílt kiállítás a Művelődési Házban. A tárlat a Sárközi református esküvőket mutatta be, a fellelhető anyakönyvi kivonatok, fotók segítségével. Láthattuk, hogy a Duna vize régen hogyan mosta egybe, olvasztotta össze az emberek életét. Az anyag Kozma Róbert és Geiger Zoltán gyűjteményéből származik. A megnyitón Kozma Róbert elmondta, hogy 300 éves hagyomány elevenedett fel 2018. 07.07.-én a Csanádi Lakodalmas rendezvényünkön. Hiszen a kiállítás is ezt igazolja, hogy a környékről házasodtak az emberek. Báta, Őcsény, Bogyiszló, Alsónyék, Decs, Sárpilis, Szeremle, Érsekcsanád településekről láthattunk képeket, anyakönyvi kivonatokat. A legrégebbi dokumentum 1765-ből származik. A kiállítás egyik gyöngyszeme, az 1893-ban készült esküvői fotó, amely egy érsekcsanádi párt örökített meg, a Bajai  Türr István múzeum gyűjteményéből származik.

A kiállításon sok ismerős arc köszönt vissza a képekről a látogatók felé, ez mindig megható, és lélekemelő is egyben. Köszönjük a különleges időutazást Kozma Robinak, aki remek előadással ajándékozta meg a nagyérdemű közönséget. Folytatása következik…

Falunap két tételben

1.Szerencsések vagyunk, mert elmondhatjuk, szabadtéri rendezvényünk gyönyörű, nyári időben zajlott. A tavalyi viharos időjárási helyzet után ez már fél siker. Jó hangulatban teltek a napok pénteken és szombaton is.

Szombat este a sztárvendégek fellépése előtt került sor az ünnepi díjátadásokra:

Átadtuk a pálinka, és a borverseny résztvevőinek az okleveleket.

 „A falu kiváló diákja” díjat kapott: Androlettiné  Tarnai Odett, Béda Bálint, Dósai Flórián, Fehér Petra, Pallag Ruben, Vida Viktória.

Érsekcsanád Község Kultúrájáért díjat kapott: Kellnerné Felső Sára, Kozma Róbert.

Érsekcsanád sportjáért: Vörös Dávid, Miokovics Milán.

Díszpolgári díjat Ádám Lajos kapott.

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk, és további munkájukhoz jó egészséget kívánunk!

Regensburgból 17 fős delegáció érkezett a rendezvényre. Mindkét napon nagyon lelkesen vettek részt a programokon. Kedves német barátaink különleges tárggyal kedveskedtek. A II. világháborúban Érsekcsanádnál elsüllyedt Ruthof/Érsekcsanád hajó makettjét hozták ajándékba. A 2004 óta hajómúzeumként működő gőzös, Regensburgban a Dunán horgonyoz, és történelmi mementóként az Érsekcsanád nevet viseli. A csoport vezetője, Polgármester Úrnak adományozta a különleges alkotást.

A Duna mellől érkezett vendégeink nagyra értékelték a helyi ízeket. Jó étvággyal fogyasztották a friss halászlét pénteken, és a vaddisznó pörköltet szombaton. A vacsorához két hordó kézműves sörrel járultak hozzá, melynek csapra ütése különleges látvány volt.

A színpadon fellépett Jánoshalmáról a Salima hastánccsoport, Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar, Bunyós Pityu. Az utcabálban a Sziget Band zenekar muzsikált.

Köszönjük a szép és szórakozató műsort a fellépőknek!

Minket tényleg érdekel: Ön hogy csinálná?

2. Ahagyományokhoz híven szerveztük a falunapi kiegészítő programokat. Pénteken kispályás labdarúgó bajnokság, ulti verseny, röplabda bajnokság, sörpingpong, szombaton futás, kerékpár kenuverseny várta a lelkes csapatokat. Voltak olyan programok, amelyek kielégítő érdeklődés mellett zajlottak, de összességében megállapíthatjuk, hogy néhány kísérő program látogatottsága idén alul maradt a korábbi évekhez képest.

Mi lehet az oka? Talán a meleg, talán valami más? Ezen is lehet gondolkodni, de talán előrébb visz, ha azt kutatjuk, mivel lehetne frissíteni, érdekesebbé tenni a versenyeket, mi mozdítaná meg az embereket jobban?

21 év után nem is meglepő a megállapítás: eljött az idő a megújulásra. Bár ez nem új keletű felismerés, hiszen már évek óta bombázzuk Önöket kérdéseinkkel: ki legyen a sztárvendég, milyen egyéb programot szervezzünk falunapkor?

Tehát folytassuk az ötletelést! Ön hogyan csinálná?

Polgármester Úr feltett egy kérdőívet honlapunkra www.ersekcsanad.hu, és a közösségi oldalra. Kérem, fordítson rá időt, és töltse ki, ezzel is segíti a munkánkat!

Várjuk észrevételét, ötleteit, szervezzük együtt, csináljuk jobban!

Köszönjük fáradozását, köszönjük együttműködését!

Kissné Horváth Zsuzsanna

művelődésszervező

Share