Get Adobe Flash player

Átadtuk az „Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon” c. projektünket 230 millió forint fölé emelkedett a projekt támogatása

A zárásához közeledik az ipari területünk fejlesztésre vonatkozó projektünk. Ennek kapcsán november 22-én tartottuk a projekt átadó rendezvényét. Az átadáson beszédet mondott Felső Róbert polgármester úr, országgyűlési képviselőnk Zsigó Róbert államtitkár úr, valamint Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

Valamennyien hangsúlyozták köszöntőikben, hogy a beruházás jelentősége nem csak az, hogy az új, bővített területen új vállalkozások indíthatják el tevékenységüket, építhetnek csarnokokat, és növelhetik a helyi foglalkoztatást, hanem az is, hogy a meglévő üzemek működési feltételrendszere javult a megépített úttal, így ők is könnyebben gondolkodhatnak további fejlesztésekben. De a lakosság is rengeteget profitál a projektből, hisz a Széchenyi utcától közel 1200 méter hosszan lett felújítva az útburkolat, és a Beni tó mellett évtizedek óta aszfalt útra várók vágya is teljesült. Ráadásul a Beni tó környéke is rendezettebbé vált. A megvásárolt kistraktorral a terület kezelése vált egyszerűbbé, és hatékonyabbá.

Az önkormányzat eredetileg 208 millió forintot nyert el a projektre, azonban a költségemelkedések miatt további támogatás kiegészítési kérelemmel fordultunk a döntéshozóhoz, és ennek eredményeként a támogatást 230.808.957 Ft-ra emelték.

A támogatás megemelésének köszönhetően az útépítés 2016-os árakhoz (akkor adtuk be a pályázatot az akkori költségvetéssel) képest jelentkező drágulását is sikerült elismertetni, de teljes mértékben engedélyezték a területvásárlás elszámolását is, azaz a bővített terület vásárlása az önkormányzatnak saját pénzébe nem került, viszont az eladásból származó bevétel már az önkormányzaté (a felhasználása meghatározott célokra történhet majd).

Jelenleg az állami áramszolgáltató trafóépítése van folyamatban, azonban annak költségét már az önkormányzat rendezte, azaz megvásárolta az úgy nevezett vagyon értékű jogát a szolgáltató tulajdonát képező trafóban, közel 28 millió forintért.

Az új utak (közel 940 méter) használatba vételi, forgalmi engedélyeztetése jelenleg zajlik, ezt követően történhet meg a szántó művelési ágból való kivonás, melynek költségét már szintén kifizette az önkormányzat a Földhivatal felé, már csak a bejegyzésre várunk. Ez után, jövőre indulhat meg az értékesítés, bérbe adás az érdeklődő vállalkozások részére, melyek közül már többen is írásban jelezték vételi szándékukat.

 

Share